Hardlopen in de kou – 9 tips!

Een mooi wit landschap, zonnetje erbij, heerlijk om naar buiten te gaan! Maar het kan soms ook lastig zijn als je wilt hardlopen in de winter. Sneeuw, gladheid, kou…gelukkig kun je hier goed rekening mee houden en toch lekker lopen. Hieronder mijn tips bij lopen met koud weer.

DSC_1851

  1. Draag (thermo)laagjes en vergeet zeker een muts niet! De meeste energie verlies je via je hoofd (40%), dus ook met een hoofdband kun je nog te veel energie verliezen.
  2. Besteed extra aandacht aan je warming-up!
  3. Als het glad is, kies fietspaden waar gestrooid wordt. Of ga in de berm lopen. Mocht je trailschoenen hebben, deze vind ik zelf ideaal voor sneeuw of glad weer op de weg.IMG_20170128_180102_140
  4. Neem warm water mee. Ik las ooit een boek van Novak Djokovic, die pleit ervoor om altijd alleen maar lauw of warm water te drinken. Je spieren zouden dit beter opnemen. Als het buiten zo koud is blijft het niet echt lang warm, maar toch.
  5. We blijven nog even bij dat water. Drink je uit een drinkzak met slangetje, zorg dan dat je echt elke paar minuten een slok neemt, zodat het slangetje niet bevriest.
  6. Als je last hebt met ademen in de kou, een colletje voor je mond (en neus) voorkomt dat je te koude lucht in je luchtwegen krijgt.
  7. Verkouden of griep? Hoe weet je of lopen dan verstandig is of niet? Ik vind de stelregen bovDSC_2780-01en en onder de nek een handige: last van alles boven je nek (keel, neus, oren, hoofd) betekent dat je kunt gaan lopen, maar klachten lager dan je nek: rust! Voor elke dag ziekte: 2 dagen niet trainen.
  8.  Neem bij langere duurlopen iets meer eten mee dan je bij warmer weer zou doen, je verbruikt echt meer energie als het zo koud is.
  9. Denk aan de warme douche die thuis op je wacht, die is extra lekker als het buiten koud is!

Geniet vooral van het buiten zijn, lekker uitwaaien en de mooie winterse plaatjes om je heen!

IMG_20171117_112704.857-01

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s