Een avontuur? Een race? Of een avontuurlijke race? Klinkt allemaal goed toch, dus waag je eens aan een adventure race. Heb je, net als wij begin vorig jaar, geen idee waar je aan begint? Dan heb je misschien iets aan deze uitleg en tips voor (en door 😜) beginnende adventure racers.
Wat is het?
Adventure racen is een multidisciplinaire sport waarbij routes afgelegd worden in combinatie met verschillende buitensportdisciplines. In een team van 2 of 4 personen ga je met behulp van kaarten en een kompas op zoek naar checkpoints (controlepunten). Het is een relatief jonge sport; zo’n 40 jaar geleden ontstaan in Nieuw-Zeeland. Vaste onderdelen in een adventure race zijn hardlopen, mountainbiken en kanoën. Een organisatie kan ook steppen, zwemmen, skeeleren, suppen of een ander vervoermiddel hebben opgenomen. Daarnaast kom je special tasks tegen waarmee je punten kunt verdienen, zoals een hindernis of een puzzelopdracht. Een hele afwisselende sport, waarbij je zowel je fysieke als mentale grenzen tegenkomt. Je schrijft je in voor een bepaald aantal uren en zo lang duurt de race voor jou. Veel voorkomend zijn races van 8 of 9 uur, er zijn ook 24-uur races en internationaal zelfs meerdaagse adventure races. Dromen mag 😊.

Tip 1: Ga niet voor alle punten
Hoe werkt het dan met het vinden van die punten? Je hebt dus CP’s (checkpoints), maar ook VP’s (verplichte punten – verwacht geen verzorgingsposten) en WP’s (wisselpunten – hier wissel je van discipline). Bij de start van onze eerste adventure race begonnen wij met het maken van de meest logische route langs alle CP’s van de eerste etappe. Na twee of drie CP’s was de tijd die we voor de etappe hadden op…en er stonden nog 5 andere punten op de kaart. Totaal verkeerde inschatting! Daarom is tip 1: vergeet het om alle punten te willen halen, want alle punten halen lukt bijna niemand. Kijk welke een beetje bij elkaar in de buurt liggen en waar je eventueel verder nog heen kunt gaan als je tijd over hebt. Verspil dus vooral geen tijd aan het maken van een route langs alle punten.
Tip 2: Huisje in, trapje op
Tijdens een adventure race krijg je verschillende kaarten. De normale kaarten zijn de stafkaarten, meestal schaal 1:25.000. Zorg dat je goed overweg kunt met dit soort kaarten en dat je ook weet wat in een legenda staat, zodat je de verschillen tussen kleuren en soorten wegen bijvoorbeeld goed kent. Vaak moet je aan de hand van coördinaten punten intekenen op de kaart, daarvoor heb je een kaarthoekmeter nodig. Voor uitleg over coördinaten en het gebruik van een kaarthoekmeter (huisje in, trapje op) kijk op scoutpedia, onze redding voor veel adventure race issues ;).
Wij vonden het handig (en leuk) om zelf te oefenen, print een kaart van een gebied uit (liefst waar je niet bekend bent) en ga lekker lopen of fietsen aan de hand van punten op de kaart. Een goede generator van kaarten vind je hier.

Tip 3: Bereid je voor op andere grapjes
Alleen gewone stafkaarten zou voor ons beginners al uitdaging genoeg zijn, maar een adventure race zou geen adventure race zijn als je niet allerlei grapjes tegenkomt waar meer navigatievaardigheden voor nodig zijn. Een paar voorbeelden:
- Koers uitzetten met kompas. Dit aspect komt echt vaak voor dus zorg dat je weet hoe je een kompas gebruikt om een bepaalde richting op te navigeren (graden instellen). De uitleg vind je hier.
- Een aanpassing van een (deel van de) kaart, zoals bijvoorbeeld een wazige vlek, een weggelaten stuk of een satellietfoto. Je moet het dan doen met wat je wel ziet.
- Fotoroute. Je moet wel naar coördinaten maar ter plekke moet je dan ergens op aangeven welke foto bij dat punt hoort.
- Bolletje-pijltje, stripkaart, oleaat, kruispuntenroute, tijdenroute… Een overzicht van dit soort meer bijzondere routevormen die je kunt tegenkomen, kun je hier vinden. Uiteraard zijn er nog meer vormen die hier niet bij staan en er zijn vast ook nog routevormen waar wij ook nog geen idee van hebben :).
Verdiep je ruim van tevoren in je adventure race, vaak worden wel hints en tips gedeeld op de website of via nieuwsbrieven. De ene race is zeker de andere niet. En de voorpret is ook een leuk aspect van adventure racen!

Tip 4: Zonder plan kom je nergens
Een goede tactiek is belangrijk bij een adventure race en kan je een betere score opleveren dan een snel team met een minder goede tactiek. Om een goede tactiek te bepalen is het handig te weten hoe de punten tot stand komen*:
- De verplichte punten: zijn alle VP’s gehaald? Verplichte punten zijn het belangrijkst voor de uitslag, want teams die niet alle VP’s hebben gehaald komen altijd onder de teams die dat wel hebben gehaald, ongeacht hoeveel CP’s je hebt.
- Heb je alle etappes gedaan, dat wil zeggen: in elke etappe minimaal 1 CP gepakt.
- De checkpoints: hoeveel CP’s heb je gehaald? Elke CP is een punt.
- De deadline: ben je binnen de deadline gefinisht? Overschrijding hiervan betekent aftrek van punten. Afhankelijk van hoe streng de organisatie is, elke minuut te laat bijvoorbeeld een punt eraf.
- De tijd: hoe lang ben je onderweg geweest, dus hoe lang heb je gedaan over het gehaalde aantal punten?

Tip 5: Lekker shoppen
Elke organisatie geeft van tevoren aan welke spullen verplicht zijn bij je te hebben en welke dingen aan te raden zijn. Standaard zijn een kompas, kaarthoekmeter, kaarthoes, hoofdlampje, mobiele telefoon (voor noodgevallen, wordt verzegeld), ehbo-set, schrijfmateriaal en voldoende eten en drinken. Adventure races zijn in de regel self-supporting. Daarnaast heb je natuurlijk een mountainbike nodig, je kunt je eigen fiets meenemen of er eentje huren. Verplicht is het dragen van een helm en het bij je hebben van een fietsreparatieset. Verder zijn wij er door schade en schande, èn door fijne tips van mede adventure-racers, achter gekomen dat het handig is om:
- een trailvest te dragen, je moet onder andere veel eten en drinken meenemen. Suikerbrood, snickers, sportvoeding, cola, krentenbollen, sportdrank, water… Wij zijn best gewend lange afstanden te lopen met veel eten en drinken onderweg en zijn de eerste paar keren toch de mist in gegaan door te weinig te eten en te drinken. Je hebt tenslotte ook best veel te doen tijdens een adventure race.
- een kaarthouder op het stuur van je fiets te monteren. Ik weet het, iets voor oude mensen en anwb routes, maar alle adventure racers hebben ‘m en na één adventure race vindt je zo’n houder opeens stoer en interessant staan. Los daarvan wil je gewoon echt niet steeds hoeven stoppen om op je kaart te kijken ;).
- gewoon te rennen, steppen, kanoën met je fietsbroek aan.
- wat bergruimte op je fiets te regelen voor je fietsreparatiespullen en voor eten en drinken. Zo hoef je bij loopetappes niet alles mee te sjouwen in je trailvest.
- te investeren in waterdichte handschoenen en gore-tex schoenen of waterdichte sokken. Bij nat en koud weer zijn koude handen en voeten tijdens de fietstetappes echt niet te doen.
- trailschoenen te dragen met voldoende profiel om ook in een hindernis te kunnen klimmen.
- een reserve kaarthoekmeter mee te nemen. Deze valt makkelijk ongemerkt ergens uit….
- een sleutelhanger of keycord bij je te hebben. Handig om je pen aan vast te maken als je die nodig hebt of je chip bij races met elektronische CP registratie.

Afzien, veel meemaken en genieten
Je kunt uiteraard gewoon voor de fun meedoen, maar er is ook een klassement per seizoen dat bijgehouden wordt door de Dutch Adventure Race Series (DARS). Hier kun je het opnemen tegen andere adventure racers in de categorieën heren, mix en vanaf vorig seizoen ook in een categorie dames! Damesteams zijn ernstig ondervertegenwoordigd in deze sport viel ons gelijk op, dus hopelijk komt daar verandering in.
Het lijkt misschien een redelijk ingewikkelde sport, maar dat valt echt mee. Het is vooral leuk omdat het afwisselend is, het zowel een fysieke als mentale uitdaging is en je samen moet werken. Afzien, veel meemaken en genieten!
De verschillende adventure races binnen en buiten de DARS kun je hier vinden. Verder kom je op Facebook verschillende leuke adventure races of andere oriëntatie-evenementen tegen.
*veelvoorkomend reglement, maar regels zijn per race verschillend!
Knap stukje schrijfwerk met mooie foto’s. Top !
LikeGeliked door 1 persoon
zeer leuk verhaal, downloaden van stafkaarten + legenda is overigens echt handig
LikeGeliked door 1 persoon